manuálterápia

A Mulligan manuálterápia segít megszüntetni a fájdalmat

A fájdalommentes mozgás elérhető. Hogyan? A Mulligan-koncepció alkalmazásával. Hogy miért különleges a Mulligan manuálterápia, mikor és mire alkalmazható, hogyan fejti ki a hatását, milyen előnyei vannak – olyan kérdések, amelyekre mindenkinek lényeges tudnia a választ, aki ízületi fájdalommal küzd és azonnali enyhülést szeretne a panaszaira.

Miért olyan különleges a Mulligan manuálterápia?

A Mulligan-koncepció egy olyan hatékony és fájdalommentes, manuálterápiás mobilizációs technika, amit aktív mozgással kombinálnak és főként az ortopédiai, mechanikai panaszok kezelésénél alkalmaznak.

A módszer kidolgozását Brian Mulligan új-zélandi gyógytornász-manuálterapeutának köszönhetjük. A technikát már az 1980-as évek óta oktatják és alkalmazzák a világ számos országában. Az alapelvét az angol PILL mozaikszó reprezentálja a legjobban: painfree, instant change and longlasting result, vagyis fájdalommentes (technika), azonnali változás és hosszantartó eredmény.

Mit jelent ez valójában? Minden kezelésben résztvevő páciens esetében azt a fogást kell megkeresni és használni, ami a kérdéses fájdalmas mozgásban azonnali változást hoz. Ennek a változásnak már az első ismétlés alatt is jelentősnek kell lennie, vagy a legoptimálisabb esetben akár el kell érnie a teljes fájdalomcsökkenést is.

Az alkalmazott manuálterápiás technika segítségével felszabadíthatóvá válnak a fájdalmas, beszűkült ízületi mozgások, és visszaállíthatóvá válik azok egészséges mozgástartománya. Ha egy adott ízületet a megfelelő irányban finoman elmozdítunk – ami lehet akár egy fél milliméteres minimális helyzetváltozás is – azzal visszahelyezzük azt a fiziológiás helyzetébe. Ha ebben a fiziológiás helyzetben aktívan végrehajtott mozgásokat végeztetünk, akkor ezzel az izomegyensúly helyreállítását, az ízület egészséges mozgását támogatjuk. A korrekcióval segített mozgásnak a gyakorlásával eredményes és hatékony rehabilitációt érhetünk el.

A Mulligan manuálterápia tehát olyan mobilizáció, amit aktív, vagy passzív mozgással kombinálunk. A gyakorlatban a koncepció alapját az képezi, hogy a fájdalmas ízületi mozgás hátterében az ízületben egy olyan pozíciós hiba áll, amelyet heveder vagy kéz segítségével korrigálunk, miközben a páciens aktív mozgást hajt végez. Ezt az ízületi korrekciót a terapeuta végzi, majd megtanítja a betegnek azt, hogy otthon ugyanazt a mozdulatot hogyan tudja kivitelezni.

A Mulligan manuálterápia alkalmazási területei technikái

A Mulligan manuálterápiát javarészt az akut sérülések utáni fájdalom és duzzanatok csökkentésére, valamint a beszűkült mozgástartomány növelésére alkalmazzák, de hatásos lehet kiegészítő eljárásként bizonyos krónikus panaszok esetében is (teniszkönyök, befagyott váll, fejfájás, elfeküdt nyak, szájzár, derékfájdalom stb.).Egyes neurológiai problémák terápiájába is bevethető, ilyen például a stroke utáni rehabilitációnál a váll tartásának korrigálására.

A Mulligan manuálterápián belül alapvetően két fő technikát különböztetnek meg: a végtagokon végzett, mozgással kísért mobilizációt (mobilisation with movement) és a csigolyáknál a természetes kisízületi csúsztatást (natural apophyseal glides).

A kezelések során az aktív és passzív technikát vegyítik egymással: az ízületet a terapeuta egy olyan neutrális helyzetbe csúsztatja, módosítja, amiben a mozgás már panaszmentesen vagy lényegesen kisebb fájdalom kíséretében tud létrejönni. A páciens ezt a fogást megtartva olyan aktív mozgást végez, ami eredetileg a fájdalmat generálta.

A csúsztatás azonban semmiképpen nem jelent diszlokációt, azaz az ízület nem mozdul ki, az eltérés szemmel nem vehető észre. Ennek ellenére a szervezetnek ez már elég módosítást jelent ahhoz, hogy a bemeneti ingereket megváltoztassa és ne közvetítsen fájdalomérzetet. A fogás és módosítás általában kézzel történik, de előfordul, hogy hevedert vagy tape-et használnak a kívánt eredmény vagy a hozzáférhetőség érdekében. Minden páciensnél személyre szabottan kell megkeresni azt a szöget, irányt és erősséget, amivel a mobilizálás hatásos lesz. A módosítást mindig a fájdalommentes véghelyzetig végzik, amit a fokozatosság elvét követve ki lehet tolni aktívan, illetve passzívan, rányomással is. A terhelés lehet egyre komplexebb és egyre funkcionálisabb.

Milyen elven működik a Mulligan manuálterápia?

A Mulligan manuálterápia célja, hogy a központi idegrendszer neuroplaszticitásában pozitív változást hozzon létre. Lényegében felülírja a testből az agyba érkező ingereket és az azokra adott válaszokat is: a módosított helyzet után ugyanarról a mozgásról az agy nem veszély-jelzést, hanem egy pozitív üzenetet kap, ezáltal a központból érkező válasz sem a fájdalom lesz, hanem a szabad mozgás.

A bemeneti jelek megváltoztatásával az agy újraprogramozása történik meg, aminek következtében megszűnik a fájdalom a mozgás során.

Érdemes kihasználni a Mulligan terápia előnyeit

Az előnyök a következők:

 • gyakorlatorientált, dinamikus és progresszív terápia, ami a páciens funkcionális problémájára irányul.
 • nem az okokat keresi, hanem a megoldást a panaszokra
 • mivel a szegmensek egészével dolgozik, így hatása nem egy bizonyos képletre irányul, hanem minden szövetre
 • korrigálja az ízületek pozíciós hibáját.
 • megszünteti a félelmet a fájdalomtól (és így a mozgástól).
 • visszaadja a fájdalommentes mozgás örömét
 • aktívan és tevőlegesen bevonja a pácienst a saját panaszai kezelésébe
 • együttműködésre és felelősségvállalásra motivál

Milyen esetekben nem alkalmazható a Mulligan-koncepció?

Sajnos vannak olyan kórképek, amelyeknél a Mulligan manuálterápiát nem tanácsos használni: használatánál a következő kontraindikációkat figyelembe kell venni. Kontraindikált:

 • hirtelen fellépő fájdalom,
 • lokális tumor,
 • aktív gyulladásos folyamat
 • magas fokú csontritkulás,
 • törés,
 • mentális, értési, érzékelési probléma,
 • bizonyos gyógyszerek szedése (pl. béta-blokkoló, antidepresszáns),
 • nyomásérzékenység

esetén, illetve akkor, ha nincs fájdalommentes helyzet.

forrás: sherlockrehab.hu